Ако преди работата от разстояние беше рядкост и дори привилегия, то

...
Ако преди работата от разстояние беше рядкост и дори привилегия, то
Коментари Харесай

Работите у дома? Спазвайте правилото 20-20-20!

Ако преди работата от разстояние беше рядкост и даже привилегия, то сегаа е новата действителност. Офисът официално се реалокира вкъщи. И макар че работата от разстояние може да бъде удобна обстановка, специалистите предизвестяват, че в случай че не бъдат взети избрани ограничения, това може да има последствия както за служащия, по този начин и за компанията, написа.

" Служителят в домашния офис или студентът не би трябвало да не помни главните аспекти на предварителната защита на професионалния риск в региона на здравето, както във физически, по този начин и в душевен аспект ", предизвестява Луиза Ахерандио, физиотерапевт и учител по логика на психиката и науки на образованието в Свободния университет на Каталуния UOC.

Според нея проблемите с мускулите, зрението и тревогата са най-честите проблеми, които се наблюдават при работа от разстояние. Важно е да се знае, че те освен могат да бъдат поправени, само че и могат да бъдат предотвратени като се грижим за нашето здраве и за средата, в която работим.

Световната здравна организация (СЗО) пресмята, че всеки трети от хората ще страда от инвалидизиращо мускулно положение през целия си живот. За да се избегне това, специалистът предлага потреблението на подобаващи мебели. Те включват ергономични столове, които се контролират на височина, а още по-добре, в случай че имат лумбална облегалка. Препоръчва се също потреблението на подложки за краакат и стойка за покачване на компютъра. Що се отнася до масата, височината й би трябвало да позволява слагането на предмишниците върху нея, когато пишете, без да е прекомерно висока или прекомерно ниска.

Еспертът предлага дистанцията сред екрана и очите да бъде към 50 сантиметра. За да предпазите кръвообращението и гърба, най-добре избягвайте да кръстосвате краката си прекомерно дълго. И не стойте в една и съща поза повече от два часа. Добре е да вършиме дребни извършения и разтягания, даже единствено по пет минути дневно.

Как да се грижим за очите си?

По отношение на вероятните положения на очите, породени от работата от разстояние, специалистите предлагат да се съблюдава правилото 20-20-20. Става въпрос за прекъсване на гледането на екрана на всеки 20 минути и по-късно ориентиране на погледа към обект, който е на 6 метра разстояние (около 20 крачки) за 20 секунди.

" Така променяте фокуса си и очите си почиват ", изяснява Луиза Ахерандио. Според нея не би трябвало да се злоупотребява с тъмния режим на екраните, защото контрастът на белите букви на черен декор може да докара до по-голямо напрежение в дълготраен проект. И припомня за значението на примигването. " На екрана може да се сложи записка, която да ви подсеща да мигате по-често, с цел да си създадете табиет ", разяснява тя.

От своя страна, преподавателят по стопанска система и бизнес проучвания в Свободния университет на Каталуния UOC, Манел Фернандес Хария, предлага да се прави дребен масаж на очите.

По отношение на осветлението, работната зона би трябвало да има към 500 лукса (международна система от единици за равнището на осветяване, бел.ред.), а естествената светлина не би трябвало да идва начело на компютъра, защото това би предизвикало отражения. И никога не работете на мрачно. Промяната на интензивността на светлината на екрана по отношение на околната среда в допълнение натоварва очите и може да ги повреди. 

Ако приказваме за предварителна защита на психо-емоционални проблеми, свързани с работата на разстояние, професор Фернандес Хария предлага да обърнете внимание на организацията на работната зона, в това число в какво пространство вкъщи ще разположите домашният си офис. И поучава да го украсите с обичаните си декоративни предмети и да сложите няколко растения, само че несъмнено, без да прекалявате.

Източник: 

Превод и редакция: Нели Тодорова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР